Mamina paradajz juha
Ova mamina paradajz juhica je stvarno vrlo jednostavna i jako ukusna. Iako se može prvo podinstati luk, a neki stavljaju i češnjak, osobno ne stavim niti jedno niti drugo. Često ne stavim niti kocku za juhu, a niti jušni temeljac, samo voda i paradajz na žlici brašna i malo ulja... Tko želi izbjeći brašno i zapršku neka podinsta 1 luk (i prema želji 1 češanj češnjaka) i isto će dobiti gustoću juhe... Kako god, ova juhica je sjajna okrepa za kojom svi moji ukućani luduju...
Vrijeme pripreme i kuhanja: 10 minuta
- 2 žlice ulja (za zapršku)
- 1 žlica brašna (za zapršku)
- 7 dl kuhanog paradajza
- vode po potrebi oko 4 – 5 dl
- 1/2 kocke za juhu - može, a i ne mora
- celer
- peršin
- timijan
- ružmarin
- šećer
- sol
- papar
Na niskoj temperaturi napravite zapršku: u loncu na ulju kratko popržite brašno da zažuti. Zatim dodajte kuhani paradajz, hladnu vodu, malo posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera, a prema želji i pola kocke za juhu i začine: natrgani ili nasjeckani celer, timijan i ružmarin te pojačajte temperaturu na srednje umjerenu. Prokuhajte otprilike 10 minuta, a na kraju dodajte nasjeckani peršin. Servirajte uz croutonse (prepečene kockice starog kruha) ili zakuhajte sitnu tjesteninu.
Juhu od paradajza možete napraviti i sa svježim paradajzima:
Na malo ulja podinstajte nasjeckan češnjak i luk pa dodajte začine (timijan, ružmarin, peršin), zatim dodajte cca 8 paradajza kojeg prethodno operite i rasjecite na 6 – 8 dijelova, dodajte jušni temeljac ili kocku za juhu, papar i kuhajte je na laganoj vatri. Zatim usitnite štapnim mikserom, posolite i dodajte tjesteninu za juhu. Kuhajte još 10 minuta, odnosno dok se ne skuha tjestenina.
Prema želji u juhu možete dodati male mesne okruglice ili narezan na kolutiće poriluk.