Palačinke možete puniti raznim filama (gljivama, piletinom, špinatom, ricottom ili svježim kravljim sirom, šparogama, škampima...), moji obožavaju pečene palačinke s otopljenim sirom za toast, palačinke sa sirom zapečene u pećnici, palačinke punjene sirom i šunkom te piletinom, ali nakon slanih, idu obavezno i slatke...
Evo receptić za palačinke punjene mljevenim mesom:
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat
- 30 – 50 dag mljevene junetine ili puretine (7 – 10 palačinka)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjak (protisnuti ili sitno nasjeckan)
- prstohvat suhe majčine dušice
- prstohvat muškatnog oraščića
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 žlice koncentrata paradajza
- 1 jaje
- pečene palačinke
- jaja za pohanje
- prezle za pohanje
- ulje za pohanje
- sol
- papar
Napravite tekuće tijesto od 2 jaja, 25 dag oštrog brašna, 3 dl mlijeka i soli te ispecite palačinke. Podinstajte na malo ulja luk i češnjak, dodajte mljeveno meso, majčinu dušicu, muškatni oraščić, papar, sol, peršin i koncentrat paradajza. Dinstajte 15-ak minuta miješajući, malo ohladite smjesu i dodajte jedno razmućeno jaje. Sa smjesom napunite palačinke i smotajte ih kao sarmice. Uvaljajte ih u brašno, umućuna jaja i mrvice. Pržite u vrućem ulju. Servirajte s Tartar umakom.
Za palačinke punjene piletinom: narežite na kockice 25 dag pilećeg filea, posolite i podinstajte na vrućem putru. Pobrašnite žlicom brašna, promiješajte i zalijte s 1,5 dl slatkog vrhnja. Kratko prokuhajte pa dodajte malo ribanog parmezana, 1 sitno nasjeckanu kiselu papriku i 1 sitno narezan kiseli krastavac, dosolite i popaprite. Prema potrebi, još posolite i poparite. Panirajte i pržite kao i palačinku s mesom.
Ako želite palačinku punjenu šunkom i sirom (vrlo ukusno!), svaku palačinku napunite: najprije s 2 šnite sira Podravca, pa s 2 šnite dimljene šunke, pa s 2 šnite pureće tost šunke pa 2 šnite nekog drugog sira. Sve stavite u sredinu palačinke jedno na drugo, pa smotajte kao sarmice. Panirajte i pržite kao i palačinku s mesom.
Sve punjene palačinke možete ispeći i na drugi način - u pećnici. U veliki kalup složite nafilane palačinke, jednu do druge, prelite vrhnjem i pecite na 170C dok se ne zarumene, oko 20tak minuta. Prema želji pospite naribanim sirom.