Osnovno jednostavno tijesto za pogače
Vrijeme pripreme: 20 minuta + oko 1 sat stajanja
Vrijeme pečenja: oko 15-20 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- ½ kg prosijanog brašna (glatko ili pomiješajte glatko i oštro)
- 1 kocka svježe germe (malo šećera, brašna, malo toplog mlijeka) ili 1 vrećica suhe germe
- 3,5 - 4 dl mlake vode
- 3 žlice domaćeg maslinovog ulja + za pouljiti kalup i vrh
- 2 žličice soli + krupna morska sol za posoliti vrh
Ako pogaču radite sa svježom germom: da biste izradili svježu germu izmrvite je vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-ak minuta. Ako radite sa suhom, direktno je pomiješajte s brašnom i ostalim sastojcima.
U veliku zdjelu izmiješajte izrađenu svježu ili suhu germu s prosijanim brašnom i soli. Umiješajte malo po malo vode dok se tijesto ne počne odljepljivati od zdjele, dodajte žlicu, dvije maslinovog ulja. Zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite još minutu. Oblikujte ga u kuglu, premažite ga s malo maslinovog ulja i ostavite u zdjeli pokriveno s čistom mokrom kuhinjskom krpom da se diže oko 45 minuta, dok se volumen ne udvostruči.
Zagrijte pećnicu na 220C. Tijesto ponovo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premijesite. Razvaljajte tijesto u pogaču (bilo koji oblik ili okrugli, duguljasti ili četvrtasti), prema želji napravite s prstom udubljenja i stavite na masni papir za pečenje ili lagano nauljeni pleh, gornji dio pogače pouljite maslinovim uljem i posolite krupnom morskom soli i pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice i od toga koliko je pogača tanka). Izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.
Razne file s kojima možete puniti pogače su: pršut i smokve, paradajz i svježi bosiljak, bresaolla i rukola, šunka i sir, sir i špinat, luk, blitva... Također u pogaču možete dodati masline, kapare, sušene rajčice, ružmarin i ostale mediteranske začine...