Njoki s gorgonzolom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Njoki s gorgonzolom

U velikoj većini restorana u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama, pogotovo u Italiji od kuda i potječu njoke s gorgonzolom, ih nude. Mnogi ih obožavaju, pogotovo su klinci ludi za njima. Naravno, sve ovisi o njokima - jesu li domaći - meki, podatni, ukusni i tope se u ustima ili su kupljeni, nekvalitetni, bezukusni, brašnasti, mljecavi,  prekuhani ili prežilavi... Na tržištu ih ima mnogo vrsta, jednostavno treba probati i znati koje kupujemo i koje nam pašu jer ima i jako finih i ukusnih ili ako imate vremena - napravite ih sami. Treba samo malo strpljenja, ali recept je jednostavan (u nastavku). Meni, kad god ostane pire krumpira, dodam malo brašna i jaja te napravim njoke. Ako ih neću koristiti taj dan, pobrašnim ih i stavim u vrećice te zamrznem.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 40 dag njoka
  • 10 dag gorgonzole
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • putar
  • 1 vrećica parmezana
  • mješavina mediteranskih trava (origano, ružmarin, bosiljak, kadulja, majčina dušica...) - prema želji
  • sol
  • papar
Njoki s gorgonzolom
Njoki s gorgonzolom

U veliki lonac stavite vodu za njoke da kuha i dodajte žlicu soli. U međuvremenu narežite gorgonzolu na komadiće, u tavi rastopite komadić putra, dodajte narezanu gorgonzolu, parmezan, slatko vrhnje, mediteranske trave, posolite, popaprite i promiješajte. Kad voda u loncu proključa, ubacite njoke, a čim isplivaju na površinu, vadite ih sa šupljikavom žlicom i stavljajte u pripremljeni umak.

Domaći njoki - kako ih napraviti?

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta             

  • 70 dag kuhanih krumpira
  • 25 dag glatkog brašna tipa 850
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol
Njoki s gorgonzolom - priprema
Njoki s gorgonzolom - priprema

Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.