Njoki s gorgonzolom
U velikoj većini restorana u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama, pogotovo u Italiji od kuda i potječu njoke s gorgonzolom, ih nude. Mnogi ih obožavaju, pogotovo su klinci ludi za njima. Naravno, sve ovisi o njokima - jesu li domaći - meki, podatni, ukusni i tope se u ustima ili su kupljeni, nekvalitetni, bezukusni, brašnasti, mljecavi, prekuhani ili prežilavi... Na tržištu ih ima mnogo vrsta, jednostavno treba probati i znati koje kupujemo i koje nam pašu jer ima i jako finih i ukusnih ili ako imate vremena - napravite ih sami. Treba samo malo strpljenja, ali recept je jednostavan (u nastavku). Meni, kad god ostane pire krumpira, dodam malo brašna i jaja te napravim njoke. Ako ih neću koristiti taj dan, pobrašnim ih i stavim u vrećice te zamrznem.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 40 dag njoka
- 10 dag gorgonzole
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- putar
- 1 vrećica parmezana
- mješavina mediteranskih trava (origano, ružmarin, bosiljak, kadulja, majčina dušica...) - prema želji
- sol
- papar
U veliki lonac stavite vodu za njoke da kuha i dodajte žlicu soli. U međuvremenu narežite gorgonzolu na komadiće, u tavi rastopite komadić putra, dodajte narezanu gorgonzolu, parmezan, slatko vrhnje, mediteranske trave, posolite, popaprite i promiješajte. Kad voda u loncu proključa, ubacite njoke, a čim isplivaju na površinu, vadite ih sa šupljikavom žlicom i stavljajte u pripremljeni umak.
Domaći njoki - kako ih napraviti?
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta
- 70 dag kuhanih krumpira
- 25 dag glatkog brašna tipa 850
- 2 jaja
- malo parmezana (prema želji)
- malo muškatnog oraščića (prema želji)
- putar
- sol
Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.