Jednostavan kolač s makom
Ovaj jednostavan receptić zadovoljit će svačija nepca... i onih koji obožavaju mak poput mene i onih koji ga baš i ne vole (poput mog supruga), a koji ga redovno jede... Klinke obožavaju. Dakle - imate samo 10-ak minuta posla oko pripreme kolača. Rezultat: savršeni i preeeefiiiniii kolač od maaakaaaa....
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata
Temperatura pećnice: 180C
Dublji četvrtasti kalup dimenzija 24x25 cm
mjera: 1 čaša = 2 dl
Biskvit:
- 2 jaja
- 2 čaše šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 čaše glatkog ili miješanog brašna
- 2 čaše mlijeka
- 1 1/2 čaše ulja
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag mljevenog maka
Preljev:
- pekmez od višanja (prema želji) - može i ne mora
Glazura:
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 3 žlice mlijeka
- malo putra
Zagrijte pećnicu na 180C. Pomiješajte u zdjeli jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak. Smjesu izlijte u kalup prethodno premazan putrom pa pobrašnjen (ili na masni papir za pečenje). Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
U međuvremenu pripremite preljev od pekmeza:
rastopite pekmez s malo mlake vode i promiješajte da se lakše razmaže po kolaču,
pa čokoladnu glazuru:
otopite na pari čokoladu, dodajte mlijeko i putar i dobro izmiješajte.
Malo ohlađeni kolač (mlaki) premažite pekmezom od višanja pa prelijte čokoladnom glazurom preko. Ostavite da se ohladi pa izrežite na kocke.
Napomena: Pekmez možete prema želji i skroz izostaviti.
Osobno napravim i jednu i drugu varijantu i obje su mrak!