Vrijeme je maškara i karnevala! Krafne, krafnice, kroštule, fritule, slatki uštipci... Zašto mi je baš ovaj recept najbolji za krafne? Napuhnu se, a iznutra su šuplje. Nisu ni masne, ni predebele. Idealne za punjenje. Samo dok ih radite: ne otvarajte prozor i ne pravite propuh, da budu onako lijepe i dignute!
Recept: Najbolje krafne na svijetu
- 6 žumanjaka
- 4 dag šećera
- korica 1 nešpricanog limuna
- prstohvat soli
- 2 žlice ruma
- 4 dl mlakog mlijeka
- 7 dag ulja
- 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
- 85 dag glatkog brašna
- štaub šećer - za posipanje
- nutella, domaći pekmez, umak od vanilije - za punjenje - prema želji
Izradite germu. U zdjeli umutite žumanjke i šećer pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu i dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom pa pokrite s krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja, jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu. Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na papirnatu salvetu da upiju višak masnoće.
Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite i punite špricom).