Danas ću za nedjeljni ručak prirediti mladu pečenu janjetinu koje je bilo omiljeno jelo moje majke. Ovo je njezin dan - 02.09., njezin rođendan...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja
Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati
Temperatura pećnice: 220C pa 180C
- 1 kg janjetine (but, rebrica...)
- 1-2 češnja češnjaka
- svježi ružmarin
- 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
- začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta (erbe di provenza)
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- papar
Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Pecite još sat, sat i pol te je okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju zalite je vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.
*Servirajte s domaćim pečenim krumpirima. Prema želji možete ih i zapeći zajedno sa janjetinom u pećnici. Po osobi stavite 20 dag krumpira. Krumpiri će poprimiti okus pečenja i biti sočni i mekani.