Peka - mesna ili riblja - idealna je za ljeto i obiteljska i prijateljska okupljanja na otvorenom, pogotovo uz more... Neka muški rade peku, a mi žene im možemo sve pripremiti, servirati stol i naravno - sve pospremiti... Svatko ima svoje sisteme pečenja peke, neko je češće zalijeva, netko uopće ne, netko s jušnim temeljcem, netko vinom, a netko vodom ili pivom... Kako god bilo, peka je peka! Pogotovo u morskom okruženju, to je najboljni nedjeljni ručak za društvo, definitivno!
Za 5 - 8 osoba
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: oko 1,5 h
- 1,5 - 2 kg raznog mesa (janjetina, teletina, svinjetina, jaretina...)
- 1 - 2 kg krumpira
- mrkva, luk, paprika i povrće prema želji
- bijelo vino - za podlijevanje
- slatka crvena paprika
- lovorov list
- ružmarin i začini prema želji
- sol
- papar
Meso narežite na komade, natrljajte solju i paprom i posložite u peku, krumpir ogulite, operite, krupno narežite i posložite po mesu, dodajte povrće prema želji, posudu pouljite, začinite crvenom paprikom, posolite i popaprite. Peku poklopite i zatrpajte žarom. Nakon 45 minuta maknite žar, otvorite peku i promiješajte - komade mesa rasporedite na krumpire, zalijte vinom, ponovo poklopite peku i pecite još kojih 45 minuta.