Nedjeljni ručak: mesna peka!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Peka
Peka

Peka - mesna ili riblja - idealna je za ljeto i obiteljska i prijateljska okupljanja na otvorenom, pogotovo uz more... Neka muški rade peku, a mi žene im možemo sve pripremiti, servirati stol i naravno - sve pospremiti... Svatko ima svoje sisteme pečenja peke, neko je češće zalijeva, netko uopće ne, netko s jušnim temeljcem, netko vinom, a netko vodom ili pivom... Kako god bilo, peka je peka! Pogotovo u morskom okruženju, to je najboljni nedjeljni ručak za društvo, definitivno!

Za 5 - 8 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: oko 1,5 h

  • 1,5 - 2 kg raznog mesa (janjetina, teletina, svinjetina, jaretina...)
  • 1 - 2 kg krumpira
  • mrkva, luk, paprika i povrće prema želji
  • bijelo vino - za podlijevanje
  • slatka crvena paprika
  • lovorov list
  • ružmarin i začini prema želji
  • sol
  • papar
Mesna peka
Mesna peka

Meso narežite na komade, natrljajte solju i paprom i posložite u peku, krumpir ogulite, operite, krupno narežite i posložite po mesu, dodajte povrće prema želji, posudu pouljite, začinite crvenom paprikom, posolite i popaprite. Peku poklopite i zatrpajte žarom. Nakon 45 minuta maknite žar, otvorite peku i promiješajte - komade mesa rasporedite na krumpire, zalijte vinom, ponovo poklopite peku i pecite još kojih 45 minuta.