Napravite soparnik!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Soparnik
Soparnik

Soparnik je staro tradicionalno jelo iz Poljica (Omiškog zaleđa, između rijeka Žrnovnice i Cetine). To je vrlo tanka i vrlo ukusna pita od blitve koja se izvorno peče u pepelu (sopar = pepeo), pod pekom u kominu, ali i iz pećnice je neodoljiva.

Za 4 osobe                

Vrijeme pripreme:25 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 50 dag brašna (namjensko)
  • ½ žličice soli
  • 2- 2,5 dl vode
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • sol

Fila:

  • 1 kg blitve
  • vezica mladog luka (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 4 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • maslinovo ulje
  • sol

Zagrijte pećnicu na 200C. Listove blitve operite i izrežite tvrdi dio i narežite ih na trakice. Blitvu stavite u veliku zdjelu, dodajte mladi luk, češnjak i peršin te posolite i prelijte maslinovim uljem. Promiješajte i stavite na stranu. U drugu veliku zdjelu prosijajte brašno, posolite, dodajte dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i mikserom zamijesite tijesto. Na pobrašnjenu drvenu radnu plohu prebacite tijesto, podijelite ga na dvije polovice i jednu po jednu razvaljajte. Kalup posipajte brašnom i na njega, prebacite jedno tijesto. Po tijestu rasporedite pripremljenu blitvu s dodacima i poklopite drugom polovicom tijesta. Rubove oba tijesta spojite i podvinite prema unutra. Stavite pitu u unaprijed zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Kad je gotova, premažite je mješavinom maslinova ulja i protisnutog češnjaka.

Soparnik
Soparnik