Soparnik je staro tradicionalno jelo iz Poljica (Omiškog zaleđa, između rijeka Žrnovnice i Cetine). To je vrlo tanka i vrlo ukusna pita od blitve koja se izvorno peče u pepelu (sopar = pepeo), pod pekom u kominu, ali i iz pećnice je neodoljiva.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme:25 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Tijesto:
- 50 dag brašna (namjensko)
- ½ žličice soli
- 2- 2,5 dl vode
- 3 žličice maslinovog ulja
- sol
Fila:
- 1 kg blitve
- vezica mladog luka (sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 4 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- maslinovo ulje
- sol
Zagrijte pećnicu na 200C. Listove blitve operite i izrežite tvrdi dio i narežite ih na trakice. Blitvu stavite u veliku zdjelu, dodajte mladi luk, češnjak i peršin te posolite i prelijte maslinovim uljem. Promiješajte i stavite na stranu. U drugu veliku zdjelu prosijajte brašno, posolite, dodajte dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i mikserom zamijesite tijesto. Na pobrašnjenu drvenu radnu plohu prebacite tijesto, podijelite ga na dvije polovice i jednu po jednu razvaljajte. Kalup posipajte brašnom i na njega, prebacite jedno tijesto. Po tijestu rasporedite pripremljenu blitvu s dodacima i poklopite drugom polovicom tijesta. Rubove oba tijesta spojite i podvinite prema unutra. Stavite pitu u unaprijed zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Kad je gotova, premažite je mješavinom maslinova ulja i protisnutog češnjaka.