Recept dana: Mamin slani štrudl sa sirom
Neki kažu štrudl, neki štrudla, neki štrudel, strudla, savijača, štrudelj, zavitek, a to su sve razna imena za isto jelo. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima... Vrlo ga često pravim, pogotovo štrudl sa sirom, jer ga svi volimo. Često napravim dva pleha i duplu smjesu, samo u pola dodam šećer i vanilin šećer te dobijem i slanu i slatku varijantu, a znam dodati i buču i napraviti bučnicu...
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 20 – 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Lim (kalup) iz pećnice
- ½ kg gotovih kora za štrudl (1 paket listova /6 – 8 kora) ili
Kore za štrudl:
- 50 dag glatkog brašna
- 3 žlice ulja
- sol
- mlaka voda
- 1 jaje (može i ne mora)
Fila:
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 4 –5 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- sol
- 10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje
Zagrijte pećnicu na 180C. Štrudl možete napraviti od kupovnih kora ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, soli i mlake vode i oblikujte u 2 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i razvucite ga na stolnjaku da se posuši.
U međuvremenu priredite filu: izmiješajte u zdjeli jaja, sir, vrhnje i dodajte soli po ukusu. Otopljenim putrom (ili uljem) premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu. Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Pustite da se štrudl ohladi par minuta i još topli narežite i poslužite.
*Ako siru (30 dag), vrhnju (40 dag) i jajima (2 komada) dodate 30 dag posoljene i dobro ocijeđene buče (bundeve), dobiti ćete vrlo ukusnu zagorsku bučnicu.