Biftek Stroganoff dobio je ime po ruskoj plemićkoj obitelji trgovačkog porijekla koja je voljela luksuz i obilje na stolovima. Iako su njihovi kuhari ti koji su bili vrhunski, ostali su nepoznati, a obitelj Stroganoff zapamćena i spominjana stoljećima upravo zbog jednog od najpoznatijih ruskih jela – bifteka Stroganoff.
Svi moji ukućani ga obožavaju! To je jedno od najukusnijih jela. Kad se meso skroz usitni, okus preuzimaju kiseli krastavci u kombinaciji s rižom...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 25 minuta
- 60 dag junećeg bifteka (od glave i repa)
- senf
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 20 dag šampinjona (narezanih na šnite)
- 10 dag kiselih krastavaca (sitno nasjeckanih)
- 0,5 dl vodke (ili konjaka)
- mesni temeljac
- 2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- peršin ili kopar (za ukras)
- ulje
- sol
- papar
Meso narežite na trakice, posolite i premažite senfom. Pustite da malo odstoji i prožme se pa ga prepržite na malog vrućeg ulja oko 2-3 minute. Zatim meso preselite u prikladnu posudu, pokrijte ga i stavite na toplo mjesto. Na masnoću od pečenja, dodajte luk, gljive, posolite i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte kisele krastavce i dinstajte još 2 minute. Prelijte vodkom i flambirajte. Kad se vatra ugasi, ulijte malo mesnog temeljca i slatkog vrhnja, popaprite i povremeno promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Dodajte meso te dinstajte na laganoj vatri još minutu. Pospite sjeckanim peršinom ili ukrasite listićima kopra.
*Servirajte uz kuhanu rižu.
*Ako nemate vodku ili konjak, Stroganoff možete zaliti i sa 1 dl suhog bijelog vina. Dobar Vam tek!