Lovačke knedle od staroh kruha su bile omiljeno jelo moje mame. I ja ih obožavam, štoviše – davim se u njima!... Neizostavne su uz gulaš od divljači, ali pašu uz svaki gulaš.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme kuhanja: 8 minuta
- 40-50 dag starog kruha ili žemlji
- 2 dl mlijeka
- 2-3 jaja
- peršin (sitno nasjeckan)
- špek (sitno nasjeckan)
- 10 dag oštrog brašna
- ulje za prženje
- sol
- papar
Na kockice narezan stari kruh ispržite na nauljenoj tavi, da postane hruskav. Stavite kockice kruha u zdjelu i zalijte ih vrućim mlijekom, ali ne previše, da ne budu premljecave. Dodajte jaja, sol, peršin, sitno isjeckan špek i miješajte s brašnom. Neka malo smjesa odstoji. Zatim mokrim rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u oštro brašno i kuhajte u slanoj kipućoj vodi. Kad isplivaju, kuhajte ih na laganoj vatri još 7 – 8 minuta te izvadite šupljikavom žlicom. Izvadite jednu knedlu, razrežite je nožem i provjerite da li je kuhana u sredini.
Knedle ne smiju biti mljecave i ne smiju se raspadati. Ako su premekane, dodajte malo prezli ili brašna.
Lovačke kuglice možete napraviti i na drugi način:
Na tavici s kockicama kruha popržite špek i luk. Posebno u zdjeli izmiješajte mlijeko, jaja, sol, papar i sjeckani peršin i na kraju umiješajte kockice. Kad se smjesa malo zgusne, oblikujte kuglice.