Jambalaya je poznata i kao američka country pjesma i kao jelo koje potječe iz Louisiane, točnije iz New Orleansa. Sastoji se od 3 osnovne namirnice: mesa, povrća i riže. Slična je španjolskoj paelji, samo bez šafrana. Kaže se da je jambalayu izmislila „sirotinja“, jer je vrlo pristupačna i nije zahtjevnana. Pripremaš je „od svega što imaš u kući“ (bilo kojih vrsta mesa, bilo kojih vrsta povrća i riže) i uvijek je ukusno i fino jelo.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta
- 40 dag riže dugog zrna
- 30 dag pilećeg fileta (prsa) (narezanog na kockice)
- 10 dag kuhane dimljene šunke (narezane na kockice)
- 10 dag ljute kobasice (narezane na kockice)
- mljevena crvena paprika
- 1 žličica mažurana
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 zelena paprika (narezana na trakice)
- 1 korijen celera (narezan na kockice)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 l pilećeg temeljca
- 25 dag pelata (nasjeckanih na kockice)
- ulje za prženje
- sol
- papar
Piletinu posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom i mažuranom. Pustite da malo odstoji. Na tavici na malo ulja ispržite piletinu. Izvadite ju na tanjur i u istu tavicu dodajte žlicu ulja, luk, papriku i celer. Pržite koju minutu pa dodajte češnjak i sirovu rižu. Malo prepržite da se riža zastakli pa dodajte isprženu piletinu. Kuhajte na laganoj vatri. Zalijevajte pilećim temeljcem uz povremeno miješanje. Pred kraj dodajte pelate, šunku i kobasice te posolite i popaprite prema ukusu.