Napitkom od đumbira spriječimo prehladu!

| Wine and dine |

Napitak (čaj) od đumbira
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Provjereno. Isprobano. Djeluje!

Đumbir
Đumbir

Đumbir (tropska začinska biljka svježeg slatkasto-pikantnog okusa) je prirodni antibiotik i zato uvijek u kući moramo imati barem jedan svježi đumbir. Dostupan je u skoro svakom supermarketu, nije skup, a u hladnjaku može stajati tjednima, sve dok je tvrd i dok mu je kora glatka i zategnuta. Kada mu se kora počne namreškavati i postaje savitljiv, više nije toliko svjež i unčikovit. Njegova ljekovita svojstava poznata su od davnina te služi kao lijek protiv prehlade, gripe, upala, oteklina, znojenja, za smanjenje bolova, smiruje kašalj te služi kao glavno sredstvo za čišćenje i izbacivanje toksina iz organizma.

Ovo je jednostavni recept napitka od đumbira koji zaista pomaže protiv prehlade, ali i kao izvrsna preventiva protiv prehlada i gripa koja nas očekuju tijekom zimskih mjeseci koji tek dolaze.

Napitak od đumbira
Napitak od đumbira

Napitak (čaj) od đumbira protiv prehlade

Za 1 osobu:

  • 2,5 dl vode
  • 4-5 tankih šnitica oguljenog đumbira
  • sok 1/2 limuna
  • 1 žlica meda (prema želji)

U vrelu vodu dodajte narezan đumbir, kuhajte poklopljeno oko 5 minuta i pustite da odstoji još 5 minuta poklopljeno. Procijedite napitak, dodajte sok pola limuna i prema želji žlicu meda.