Krumpiruša, recept moje svekrve nane Bademe iz Sarajeva
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 200C
- kore za pitu (domaće ili kupovne)
- 1 kg krumpira (rezanog na kockice ili naribanog)
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 -2 luka (nariban) – može i ne mora
- ulje - za namazati kalup
- vrhnje - za premazati krumpirušu (prema želji)
Krumpir ogulite i narežite na male kockice ili naribajte (osobno ga režem na kockice). Luk naribajte, dodajte narezani krumpir krumpirom, posolite i popaprite i dobro izmiješajte te nafilajte kore. Motajte u zvrkove ili slažite kao štrudlu na nauljen lim te pecite u pećnici 30-tak minuta dok ne porumeni. Prema želji možete zakuhati malo posoljene vode i pred kraj pečenja zaliti krumpirušu da bude sočnija pa vratiti na još par minuta u pećnicu da se zapeče. Također kad je izvadite možete je premazati vrhnjem.
Ako želite sami probati napraviti domaće kore (jufke) evo nanin recept za jufke:
Jufke
- ½ kg glatkog prosijanog brašna
- 1 žlica ulja
- sol
- voda
Sve sastojke dobro zamijesite da tijesto bude glatko i mekanije. Mijesite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) pa odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku stavite na nauljeni tanjur te pustite neka tijesto malo odstoji (15-ak minuta). Razvucite koru po koru na čistom kuhinjskom stolnjaku, nafilajte i zamotajte u veliki zvrk, male zvrkove (u krug) ili u redove (štruce) kao štrudlu.