Recept za početnike: Tjestenina na crveno s paradajzom, Italija
Ovo je zaista najjednostavniji recept. Ali ništa manje finiji od ostalih umaka za tjesteninu. Mnogi Talijani, ali i ostali narodi dave se u tjestenini na crveno s paradajzom. Obožavaju je. Bilo s pireom paradajza, bilo s pelatima ili sa svježim paradajzima (ili cherry rajčicama) svejedno - tko voli na crveno, voljeti će na bilo koji način, sa svježim bosiljkom, sa maslinama, kaparima...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- ½ kg tjestenine prema izboru (penne, špageti, mašnice, široki rezanci, pužići...)
- 1/2 kg paradajza (pelata) ili pirea paradajza
- ½ luka
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani ili zgnječeni)
- ½ šalice vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- krupna morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- nekoliko listića svježeg bosiljka (natrganog)
- parmezan - prema želji (ili ricotta ili mozzarella ili dr. sir)
- prema želji razno: masline, kapare...
Ako je svježi paradajz u velikoj zdjeli rukom ga zdrobite, ako su pelate ili pire paradajza otvorite konzervu. Na tavici zagrijte maslinovo ulje i podinstajte sitno narezan luk. Zatim dodajte usitnjen češnjak i dinstajte još minutu. Dodajte zgnječeni paradajz sa svojim sokom ili pelate/pire iz konzerve. Dodajte vodu, posolite, popaprite i dinstajte na laganoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu u loncu s hladnom slanom vodom skuhajte tjesteninu al dente. U umak na samom kraju prema želji dodajte natrgane svježe listiće bosiljka. Pomiješajte umak s tjesteninom. Na svaki tanjur servirajte i po 2 žlice naribanog parmezana.
Također u umak možete prema želji dodati masline ili kapare.