Najfiniji rižoto s tikvicama i kurkumom!

| Wine and dine |

Rižoto s tikvicama i kurkumom, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept za moj rižoto s tikvicama, kurkumom i narančom

Iako se kurkuma intenzivno koristi u Indiji i Aziji i sama je u zadnje vrijeme dosta koristim. Sve više i više. Kurkumin (glavni sastojak kurkume) je izvrstan antioksidans, čija su protuupalna djelovanja poznata već dugo, a sa svakim novim istraživanjem, potvrđeno je još neko zdrastveno djelovanje, npr. jako dobro utječe na crijeva, na mozak i memoriju... Ovaj jednostavni kremasti rižoto s kurkumom i tikvicama koji dodatno začinim sokom naranče/limuna/limete mogla bi jesti gotovo svakodnevno...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

  • 50 dag riže
  • 2 tikvice (pola krupno naribajte, a pola guljačem narežite na tanke šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • maslinovo i suncokretovo ulje
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
  • mediteranski začini (bosiljak, origano, ružmarin, ružmarin...)
  • kurkuma
  • curry
  • komadić putra
  • 3-4 žlice naribanog parmezana
  • 1-2 žlice soka od naranče i naribana kora nešpricane naranče - prema želji
  • svježi bosiljak - za ukras
  • sol
  • papar
Rižoto s tikvicama i kurkumom
Rižoto s tikvicama i kurkumom

Zagrijte temeljac pa ogulite tikvice i polovicu naribajte na krupno, a pola guljačem narežite na tanke šnitice koje ćete posoliti i posebno u tavi na maslinovom ulju kratko ispeći za ukras. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, podinstajte ih u tavi na mješavini maslinovog i suncokretovog ulja, dodajte naribane tikvice te dinstajte dok ne ispari voda koju tikvice puste, zatim dodajte rižu i kratko promiješajte da se riža zastakli. Zalijte vinom, a kad vino ishlapi postepeno zalijevajte vrućim temeljcem cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine te miješajte zalijevajući temeljcem dok riža ne bude al dente (za pod zub). Na kraju prema želji dodajte sok naranče i kako bi rižoto bio kremast - komadić putra i ribani parmezan pa sve dobro promiješajte, servirajte, ukrasite vrh šniticama posebno pečenih tikvica, svježim bosiljkom te naribanom koricom naranče (samo onom nešpricanom).

Rižoto s tikvicama i kurkumom
Rižoto s tikvicama i kurkumom