Najbolji slani uštipci na svijetu!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uštipci
Uštipci

Da, to su ti famozni uštipci tete Vere! Najbolji su na svijetu! Mekani... nemasni... napuhnu se kao balončići... ma neodoljivi su. Mojima su najukusniji doručak na svijetu. No kako ovo tijesto ipak zahtijeva vrijeme za dizanje, najčešće ga umijesim mikserom večer prije, ostavim u zdjeli da se diže i prekrijem krpom. Ako ga radim isto jutro, dignem se ranije, dok svi moji još spavaju i zamijesim ga, ali onda ručno, da zvuk miksera ne bi probudio moje ukućane... Svejedno je da li ste ga umijesili ručno ili mikserom, uštipci su jednako ukusni...

Uštipci
Uštipci
 

Za 8 osoba ili za 2 dana za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 1 sat

  • 1 kg brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 1 izrađena germa (pomiješajte 1 germu, po žlicu brašna i šećera te žlicu, dvije toplog mlijeka)
  • tople vode i mlijeka prema potrebi
  • 1 velika žlica soli

Prosijajte 1 kg brašna, dodajte veliku žlicu soli, izrađenu germu i dodavajte malo po malo mlakog mlijeka i vode. Možete mijesiti ručno ili mikserom. Kada dobijete glatko tijesto, ostavite ga u zdjeli na toplome da se digne, odvojite u nekoliko hrpica i jednu po jednu razvaljajte na po 0,5 - 1 cm debljine pa režite na kockice širine oko 3-4 cm. U dubljoj tavici zagrijte ulje i pecite uštipke u vrelom ulju kratko jednu pa drugu stranu. Svaki će se napuhati kao loptica, a unutra će biti šuplji. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na salvetu da se odmaste.

Uštipke servirajte uz sir i vrhnje ili kajmak.

Ako je za manje osoba, dovoljno je umijesiti tijesto od pola sastojaka – pola kile brašna, pola germe i pola žlice soli...