Najbolja torta od lješnjaka

| Wine and dine |

Torta od lješnjaka za Djenka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mom prijatelju Đenku sam napravila za rođendan tortu od lješnjaku. Iako je bilo još nekoliko torti, moja je planula u roku keks. Nisam joj stigla ni presjek poslikati. Svi su bili oduševljeni, nekoliko njih je reklo da nisu nikad bolju tortu probali pa u to ime ispunjavam obećanje i objavljujem njezin recept. Hvala ekipa na komplimentima! :) Nisam stručnjak za ukrašavanje, samo za okuse. Oduvijek mi je sadržaj (okus) bio vrijedniji od izgleda!

Recept za čistu senzaciju od torte: Torta od lješnjaka

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Vrijeme hlađenja kreme: 1-2 sata

Vrijeme hlađenja torte: idealno 1 dan ili barem 3-4 sata

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za torte

Biskvit:

  • 8 žumanjka
  • 8 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 30 dag lješnjaka – preprženi pa mljeveni
  • 2 žlice ruma

Krema:

  • 4 cijela jaja
  • 8 dag šećera
  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 25 dag putra
Torta od lješnjaka za Djenka
Torta od lješnjaka za Djenka

Biskvit: Zagrijte pećnicu na 180C.

Prepecite lješnjake u pećnici - rasporedite ih na kalup za pečenje i pecite nekoliko minuta dok ljuske lješnjaka ne dobiju tamnosmeđu boju. Promiješajte ih tijekom pečenja. Kad se ohlade stavite ih u kuhinjsku krpu i protrljajte da se ljuske odvoje pa ih sameljite u blenderu (ne skroz sitno, ipak malo krupnije). Možete ih prepeći i u tavi potresajući je ili u mikrovalnoj pećnici (isto ih na pola promiješajte).

U jednoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom, dodajte rum i mljevene lješnjake. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa snijeg postepeno dodajte smjesi, cijelo vrijeme lagano miješajući. Istresite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Provjerite jeli torta pečena čačkalicom ili vilicom.

Krema: Na pari umutite cijela jaja zajedno sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu. Miješajte na pari. Ohladite smjesu pa dodajte izmiksani putar i izmiksajte zajedno.

Ohlađeni biskvit oprezno prepolovite i premažite ohlađenom kremom tortu iznutra i izvana.

Prema želji pospite je mljevenim lješnjacima. Ohladite je nekoliko sati, idealno 1 dan.