Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk je tradicionalni bosanski recept, a moja svekrva ga je savršeno pripremala. Imala je puno strpljenja i uspijevala je puniti malom žličicom i jako, jako male slojeve luka... I to je umjetnost, probajte!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 20-ak minuta
- 50 – 60 dag luka
- ½ kg mljevenog junećeg mesa
- 10 dag riže
- 1 jaje
- 2 žlice pirea paradajza
- malo mljevene crvene paprike
- malo octa ili soka od limuna – za poškropiti
- ulje
- sol
- papar
Prokuhajte u vodi luk sa ljuskom. Odrežite gornji i donji dio luka, malo ostavite da se ohladi i izvlačite slojeve luka – po mogućnosti u cijelim komadima – bez trganja, što više slojeva možete. U zdjeli izmiješajte mljeveno meso, rižu, jaje, malo ulja, malo pirea od paradajza, malo mljevene crvene paprike, sol i papar. Sve slojeve luka, bez obzira na veličinu, filajte sa smjesom. Dolme slažite u lonac, dodajte tople vode toliko da pokrije sav luk. Na vrh dodajte malo ulja i pospite sa malo mljevene crvene paprike. Sogan dolmu kuhajte oko 20 minuta, dok ne omekša. Lonac samo protresajte, nemojte miješati!, a pred kraj poškropite sa malo octa ili soka od limuna tako da se luk ne raspadne.
*Servirajte uz kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko.
*Sogan dolmu možete peći i u pećnici na 180 C oko 30-40 minuta