Moje jednostavne čokoladne kocke

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

čokoladne kocke by suzy josipović
Čokoladne kocke

Moje jednostavne čokoladne kocke

Ovo je još jedan od onih recepata kad sve može, a i ne mora... Kako bi rekle moje klinke - još jedan čudinjo kolač iz bogate riznice njihove mame... Ali kad je zaista tako. Tko ne voli grožđice, neka ih ne stavi. Ako nemate suhe brusnice, nemojte ih staviti ili ih zamijenite nekim drugim suhim voćem, naranča isto - može i ne mora, fino je i bez nje - nisu toliko sočne kocke, malo više su suhe, ali opet - prefine! Korica isto može i ne mora, cimet isto... jedino je osnova bitna...  Jaja, čokolada i kakao prah, orasi (ili bademi ili lješnjaci...) i malo brašna (sasvim malo - svega 3 žlice). Za svega pola sata imate savršene i neopisivo fine čokoladne kocke...

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

  • 3 jaja
  • 14 dag šećera
  • 7 dag mljevenih oraha (ili pola od toga bademi ili lješnjaci)
  • 7 dag narezanih oraha
  • 7 dag suhih grožđica
  • 7 dag suhih brusnica
  • 10 dag crne čokolade
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • cimet
  • naribana korica 1 nešpricane naranče
  • sok 1 - 2 naranče (zavisno od količine soka iz naranče)
  • 5 žlica otopljenog putra
  • malo ruma
  • štaub šećer – za posip (prema želji)

Suhe brusnice i grožđice isperite u vodi (da se skinu kemikalije za sušenje) pa ih prema želji stavite da par minuta odstoje u rumu. Zagrijte pećnicu na 180C. Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte orahe, suhe grožđice i brusnice, naribanu čokoladu i naribanu koricu naranče. Kakao, brašno, cimet i prašak za pecivo zajedno pomiješajte pa dodajte u smjesu s jajima. Na kraju umiješajte otopljeni putar i rum. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta. Malo ohladite i zalijte sokom 1 ili 2 naranče. Kad se potpuno ohladi narežite na kocke. Prema želji posipajte štaub šećerom.

Poslužite uz sladoled od vanilije ili šlag.