Moja najdraža austrijska poslastica: germknedle

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Germknedle ili njemački Germknoedel, Germknödel (slatke punjene knedle od dizanog tjesta) su tradicionalno austrijsko slatko jelo, točnije desert koji je osobno meni najdraži. Toliko volim germknedle da bi ih mogla jesti svakodnevno... s puno kreme od vanilije i maka, punjene ili pekmezom ili čokoladom, ali volim i one samo prelijevene otopljenim putrom, prazne pa poslužene uz tople višnje u umaku... Mnogi Hrvati su ih zavoljeli na austrijskim skijalištima gdje su nezaobilazni dio ponude skoro svake kuhinje...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40-50 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 40 minuta

Vrijeme kuhanja: 15 minuta + 15 minuta

Germknedl
Germknedl

Dizano tijesto:

  • 70 dag glatkog brašna
  • 1 suha germa  
  • 2 dl mlijeka (toplog)
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 korica nešpricanog limuna (ribana)
  • malo ruma
  • 2 žlice ulja
  • pekmez od šljiva ili marelice ili krema od čokolade ili Nutella (za punjenje) - prema želji (pomiješajte je s malo cimeta)

Umak od vanilije:

  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • ½ l mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 žlice šećera
  • malo arome od vanilije
  • 2-3 žličice škrobnog brašna

Za posipanje:

  • 2 žlice mljevenog maka
  • 2 žlice štaub šećera

Dizano tijesto: Umijesite dizano tijesto (ručno ili mikserom). Pustite da se diže na toplom oko 40 minuta. Razvaljajte ga i podijelite na 10 jednakih dijelova za knedle. Prema želji napunite knedle pekmezom  te ih oblikujte rukama. Kuhajte knedle u kipućoj i slanoj vodi 15 minuta. Izvadite ih da se ohlade.

Umak od vanilije: U vrhnje za kuhanje dodajte šećer, vanilin šećer, 4 dl mlijeka i 1 malu žličicu arome od vanilije. Kuhajte dok se sastojci ne reduciraju. Na kraju miješajući dodajte 2 male žličice škrobnog brašna prethodno rastopljenog u malo mlijeka.

Mak sa štaub šećerom: Za posipanje pomiješajte mljeveni mak sa štaub šećerom i na kraju na tanjuru posipajte po germknedli.