Miješani burek iz Sarajeva

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

miješani burak by suzy josipović redžepagić
Burek

MIJEŠANI BUREK NA NAČIN MOJE SVEKRVE, SARAJKE BADEME

„Sve su pite pitice, a burek je pitac!“ kaže bosanska narodna poslovica.

U Zagrebu za svaku pitu, kažu burek... Burek sa sirom, burek sa špinatom... Krivo. Nije svaka pita burek, samo je pita s mesom burek, sve drugo su pite i pitice...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20-tak minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • kore za pitu
  • ½ kg junećeg mljevenog mjesta
  • ½ kg krumpira (nariban ili na kockice, dobro opran i ocijeđen)- prema želji
  • 2 luka (sitno nasjeckana ili naribana)
  • sol
  • papar

Dobro izmiješajte sve sastojke i nafilajte kore. Motajte u zvrkove ili slažite kao štrudlu na nauljen lim i pecite u pećnici 20-tak minuta dok ne porumeni.

Ako pak imate želje i volje, napravite domaće kore. Ipak je burek s domaćim korama ukusniji, hrskaviji i sočniji od onog napravljenog s kupovnim korama.

tijesto za burek by suzy josipović
Tijesto (kore) za burek

TIJESTO (KORE) ZA PITU moje svekrve nane Bademe

Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite sa pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Ipak, mi toliko volimo pite, da je svaka dobra...

  • ½ kg glatkog prosijanog brašna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • voda

Sve sastojke dobro zamijesite, da tijesto bude mekanije. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) i odvojite u 2 – 3 hrpice i pustite neka tijesto malo odstoji. Razvlačite kore na stolnjaku.