Iako u originalu mađarski gulaš, postao je samo Mesni gulaš, ali gulaš koji je gotovo nemoguće zamisliti bez kvalitetnog crnog vina i suhih šljiva koje daju neku čarobnu posebnost ovom jelu. Slatkoću, punoću i određenu aromatičnost, poseban okus! Originalni mađarski gulaš radi se od govedine, ali ja ga često znam napraviti od teletine ili junetine jer se kraće priprema, a moji vole brzo i mekano! Što mekanije i sočnije, to bolje. Također na isti način možete pripremiti i divljač i dobit ćete sjajni lovački gulaš.
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: zavisno od vrste mesa. Ako je govedina 2 sata i 50 minuta, junetina malo manje, a gulaš s teletinom gotov je za sat i pol.
Temperatura pećnice: 170C
- 1 kg govedine, junetine ili teletine (narezane na krupne komade), a može i divljač ili miješano divljač i junetina
- 25 dag špeka (narezanog na krupne komade)
- 30 dag luka (krupno nasjeckan)
- 20 dag gljiva (narezanih na 4 djela)
- 2 žlice koncentrata paradajza
- 2 režnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 1 - 1,5 dl kvalitetnog crnog vina
- 3 dl govedske juhe
- 10 dag suhih šljiva bez koštica
- 1 žlica brašna
- 1 dl šljivovice
- peršin (sitno nasjeckan)- za posipati
- mljevene crvene paprike
- ulje
- sol
- papar
Na tavi na niskoj temperaturi dinstajte sitno nasjeckani luk pa dodajte oprane i narezane gljive. Poklopite i zajedno još dinstajte par minuta. Posebno na drugoj tavi na malo ulja ispržite kocke mesa i špeka da dobiju tamnu koricu, nemojte ih pikati vilicom, samo ih okrećite hvataljkom. Dodajte podinstani luk i gljive, pa ih zajedno još dinstajte desestak minuta. Zagrijte pećnicu na 170C. U gulaš umiješajte koncentrat od paradajza, protisnut češnjak te miješajući dinstajte još minutu, dvije. Zatim ulijte vino pa govedsku juhu toliko da sve prekrije. Poklopite i pecite u pećnici sat i pol. Dok se gulaš peče u pećnici, priredite umak od šljiva: popržite šljive s brašnom, zalijte šljivovicom i miješajući kuhajte da se umak zgusne. U gotovo jelo primiješajte umak sa šljivama, sol, papar i mljevenu papriku. Prokuhajte sve zajedno još par minuta na štednjaku ili vratite u pećnicu na par minuta.