Kako danas moja najmlađa kćer Tara slavi svoj 12 rođendan, izabrala je sama menu. Sve po njezinoj želji! Omiljena joj pašteta od tune i krastavaca, najdraži joj škampi na buzaru i za desert čokoladni souffle koji je izvana čvrst, a iznutra tekući.
Pa, krenimo redom s receptima:
Za predjelo: Pašteta od tune
Ovo je definitivno najbolji i provjeren recept za najbolju paštetu od tune. Upotrebljavam Rio mare, ali može i bilo koja konzerva. Recept je izvorno iz konobe Off Čein kod Stanića, ali na žalost više ne radi...
Za 6 - 8 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
- 2 - 3 konzerve tune u maslinovom ulju (ocijedite tunu i ostavite malo ulja, ali ne sve)
- 3 - 4 kisela krastavaca
- senf
- 3 - 4 žumanjaka (tvrdo kuhani)
- ½ putra (12,5 dag)
- 8 -10 kapara
- 3 -4 inćuna
- sol
- papar
Tvrdo skuhajte 3 - 4 jaja (bjelanjke pojedite, a žumanjke stavite u zdjelu i zgnječite vilicom), dodajte sve ostale sastojke u količinama prema osobnom okusu. Izmiješajte štapnim mikserom ili u blenderu. Probajte i dodajte prema potrebi i ukusu još začina i ako treba da bi bila još kremastija malo domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Za glavno jelo: Škampi na buzaru
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
- 1 – 1,30 kg škampa
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- 15 g konzerviranog paradajza
- prezle
- peršin (sitno nasjeckan)
- ružmarin
- 2-4 dl bijelog vina
- 1,5 dl maslinovog ulja
- papar
- sol
Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk da zažuti. Dodajte češnjak, paradajz, prezle, peršin, malo ružmarina, papar i sol. Dodajte škampe i zalijte vinom. Kad vino ishlapi, dodajte vode i pokriveno kuhajte na slaboj vatri 20-ak min. Na kraju posipajte nasjeckanim peršinom.
Za desert: Čokoladni souffle (u kalupićima)
Za 6 – 8 kalupića
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 8 minuta
Temperatura pećnice: 200 °C
Vatrostalni kalupići ( oko 8 komada)
- 18 dag tamne čokolade (oko 64% kakaa)
- 2 žlice kakaa
- 4 žumanjka
- 4 - 5 bjelanjaka (18 dag)
- 3 dag mlijeka
- 6 dag šećera
- putar - za premazati kalupiće
- štaub šećer – za posipati kalaupiće
Zagrijte pećnicu na 200C. Na pari otopite i izmiješajte čokoladu, mlijeko, kakao i šećer u jednoličnu smjesu (temperatura mora cijelo vrijeme biti ispod 100 C). Posebno umutite žumanjke i dodajte ih čokoladnoj smjesi. Također posebno umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga sa žlicom pjenasto umiješajte u čokoladnu smjesu. Vatrostalne kalupiće namažite putrom i pospite štaub šećerom. Uspite smjesu do 2/3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnic 8 minuta. Smjesa će narasti iznad ruba kalupića, kolač će izvana biti čvrst, a iznutra tekući. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu jer će souffle pasti.