Marmelada od mandarina

| Wine and dine |

Najbolja marmelada od mandarina, Suzy Josipović
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo je sjajan recept za savršenu marmeladu, prefinu, ni pre slatku, ni pre kiselu, aromatičnu, mirisnu... Mmmm... obožavam!

Recept: marmelada od mandarina

Za: 5-6 staklenki od pola litre

  • 2-3 kg mandarina
  • 3-4 korice mandarine
  • 1 naribana korica nešpricanog limuna i 1 korica nešpricane naranče (Kotanyi)
  • 1 šećer s prirodnom aromom naranče ili limuna (Kotanyi) – 50 g
  • 1 šećer s cimetom – 50 g
  • 1 – 2 žlice smeđeg šećera, meda ili stevije (može i ne mora)
  • 1-2 žlice džemfixa (može i ne mora)

Ogulite sve mandarine, a koricu tri, četiri mandarine nasjeckajte na sitne komadiće ili prutiće pa prokuhajte u vodi desetak minuta da budu mekane.

Najbolja marmelada od mandarina, Suzy Josipović
Marmelada od mandarina

Oguljene mandarine presijecite po pola da vidite ima li mandarina koštica. Ako ima – odstranite ih) pa ih stavite u blender ili sjeckalicu.

Usitnjene mandarine stavite u lonac u kojem ćete kuhati marmeladu (koristim plitki, a širok zepterov s debelim dnom), dodajte vanilin šećere s cimetom i aromom naranče ili limuna,

Kotanyi šećer sa cimetom i šećer s aromom naranče
Kotanyi šećer sa cimetom i šećer s aromom naranče

prema želji dodajte još neki zaslađivač (smeđi šećer, med, steviju) i na laganoj vatri povremeno miješajte. S površine žlicom pokupite pjenu i bacite.

Najbolja marmelada od mandarina, Suzy Josipović
Marmelada od mandarina

Naribajte koricu nešpricanog limuna i naranče ili upotrijebite osušene korice (ima Kotanyi) i dodajte smjesi mandarina. Također šupljikavom žlicom izvadite iz vode prokuhane komadiće kore mandarine i dodajte smjesi mandarina.

Ako želite pred kraj u marmeladu možete dodati žlicu dvije džemfixa (i bez džemfixa je savršena, samo nešto rijeđa).

Nakon pola sata priredite staklenke prokuhavši ih u vreloj vodi da budu sterilne.

Kad je marmelada dovoljno gusta (oko 40-ak minuta) još vrućom napunite vrele staklenke i zatvorite ih.

Najbolja marmelada od mandarina, Suzy Josipović
Marmelada od mandarina