Obožavane lepinje u ulju (langošice, packe) podsjećaju me na djetinjstvo i moju mamu... Ovo je provjereni recept koji uvijek uspjeva, a jednostavan je:
- 1 kg prosijanog oštrog brašna
- 1 kocka svježe germe
- 1 žličica šećera- za germu
- malo mlakog mlijeka- za germu
- 1 žličica brašna – za germu
- 6 – 8 žlica ulja za tijesto + ulje za prženje
- mlako mlijeko - prema potrebi -oko 1/2 l
- 3 žličice soli
Izradite germu: kocku svježe germe izmrvite vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-ak minuta.
Izrađenu germu pomiješajte s prosijanim brašnom, uljem i solju pa postepeno dodajte mlako mlijeko. Kada izradite mekano glatko tijesto, ostavite ga u pokrivenoj zdjeli na toplom da se diže oko 30 - 40 minuta. Stavite barem 3 dl ulja za prženje u visoku tavu da se grije. Zatim odvojite tijesto na 5 - 6 dijelova, a zatim od prvog djela postepeno otrgnite ili odrežite nožem 5 - 6 komada te od svakog komada oblikujte (razvucite prstima) male lepinje i pecite ih u kipućem ulju na srednjoj temperaturi.
Svaku stranu pecite dok ne požuti, pola minute - minutu i vadite ih šupljikavom žlicom na papirnatu salvetu da se ocijede.
Zatim drugi dio odvojite na manje komade i ponovite postupak... Tijesto za lepinje (ako ste ga napravili previše), može stajati u hladnjaku do drugog dana, samo ga spremite u vrećicu ili zamotajte u foliju.
Lepinje možete poslužiti uz sir i vrhnje, kobasicu, pancetu, luk, čvarke...