Recept: Najbolji lovački gulaš od divljači
Divljač s knedlama od kruha i đemom od brusnica je definitivno jedno od mojih najdražih jela... Mmmmm... Obožavam! Pa ne moraju samo lovci voljeti i jesti gulaš od divljači. Svatko tko priprema divljač ima neki svoj tajni sastojak - netko umjesto vina zalijeva s konjakom ili doda pekmez od brusnica ili malo krumpira za gustoću, doda feferone, sušene vrganje, lovačku juhu ili krem juhu od gljiva ili goveđu kocku juhe. Gulaš se dugo kuha... nakon nekog vremena probajte okus, dodajte što mislite da fali... Nakon nekog vremena ponovo probajte... Poseban gušt je kuhati gulaš i malo po malo ga probati, pogotovo kad ga kuhate u kotliču vani uz dobro društvo, smjeh, priču i vino ili pivo. Dobar tek!
Za 6-8 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 3 - 3 i pol sata
- ½ kg srnećeg buta izrezanog na kockice
- ½ kg veprovog buta izrezanog na kockice
- ½ kg mesa od fazana izrezanog na komade
- 1kg luka
- 10 dag češnjaka
- peršin
- 20 dag mrkve
- majčina dušica
- 1 – 2 lista lovora
- kadulja
- 1 žličica senfa
- 2 -3 ljuta feferona (po želji)
- 1 jabuka - naribana
- 2 žlice pekmeza od brusnice
- 2 dl crnog vina
- 5 dag šećera
- ½ kg palente
- ulje
- sol
- papar
Meso narežite na kockice veličine zalogaja, posolite i popaprite. Sitno nasjeckajte luk i podinstajte ga na ulju. Dodajte malo vode, na kockice narezanu veprovinu, češnjak, sitno nasjeckani peršin, naribanu mrkvu, dodajte još vode i kuhajte 20-ak minuta. Zatim dodajte srnetinu, majčinu dušicu, lovor i kadulju, dodajte još vode i kuhajte dok meso na pola ne omekša. Dodajte meso fazana, žlicu senfa, ljute feferone, pekmez od brusnica i oguljenu naribanu jabuku (najbolje sorte aidared), ulijte vino i kuhajte dok meso skroz ne omekša. Prema želji još posolite i popaprite. U zagrijanoj tavi u malo vode rastopite šećer i dodajte u gulaš. Kuhajte na laganoj vatri u polu pokrivenom loncu. Servirajte uz palentu, tjesteninu ili knedle od kruha.
Ako ne volite ljuto, feferone malo prokuhajte pa izvadite.