Ledeni vjetar s kesten pireom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ledeni vjetar s kestenom i Nutellom
Ledeni vjetar s kestenom i Nutellom

Torta Ledeni vjetar, ako imate gotove kore od bjelanjka, su čas posla! Jednostavno i brzo, a prefino, pogotovo za klince koji su ludi za bilo kojim ledenim vjetrom - kako onim od voća (jagoda, šumskog voća), tako i ovim s kestenom i čokoladom ili Nutellom.

Recept: Torta Ledeni vjetar s kesten pireom

  • 3 kore od bjelanjka (već kupljene), a ako želite možete tortu napraviti i s 5 kora od bjelanjaka
  • kesten pire
  • Nutella
  • Šlag

Najlakše je tortu složiti u kalupu za torte, samo morate imati istu veličinu kalupa kao što su i kore, jer u slastičarnicama obično prodaju i veće i manje kore pa prije provjerite koja vam je dimenzija kalupa.

Položite prvu koru pa je premažite Nutellom i na nju rasporedite pripremljen kesten pire (ako je pretvrd, malo ga razrijedite s mlijekom ili slatkim vrhnjem). Položite drugu koru premazanu Nutellom i rasporedite drugi dio kesten pirea. Premažite treću oru Nutellom pa je položite na način da je Nutella s donje strane. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se kore i smjese povežu. Kad je izvadite iz kalupa premažite je i ukrasite šlagom.

Ako želite, možete i sami napraviti kore od bjelanjka.

Za 3 kore potrebno vam je:

  • 9 bjelanjka
  • 30 dag šećera (15 žlica)
  • 1 jušna žlica jabučnog octa ili limunov sok

Zagrijte pećnicu na 150C.

Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i jušnu žlicu jabučnog octa ili soka od limuna te još miksajte. Podijelite smjesu na 3 djela i svaku ispecite posebno ili jednostavnije: Sipajte smjesu na masni papir u četvrtasti veliki kalup od pećnice i pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat.  Ohlađenu koru lagano odvojite od masnog papira pa je prerežite na 3 jednaka djela.

Ako radite 5 kora, povećajte sve sastojke: 15 bjelanjaka, 1/2 kg šećera, žlica i pol limunovog soka ili octa. :)