Bosansku kvrgušu otkrila mi je moja prijateljica Merima Cipranić - Meri. Kaže, da i ja tebe naučim nešto, npr. praviti kvrgušu, moje nacionalno jelo iz Prijedora. Napraviš malo gušće tjesto za palačinke, ubaciš komade malo prepečene piletine i tijesto u kalup i to ti je to... Hvala Meri - super je - jelo: sve u jednom - dobiš i meso i kruh! Jedina razlika je ta da Meri pred kraj kuhanja zalije kvrgušu s puno kiselog vrhnja, dok ja serviram vrhnje sa strane, da svatko sam stavi onoliko koliko želi... Probajte, izvrsna je!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 cijelo pile u komadima ili 4 - 5 komada pilećih bataka i zabataka – po želji
- Začini: origano, ružmarin, majčina dušica
- 2 dl kiselog ili slatkog vrhnja
- 10 dag putra ili ulja za kalup
- sol
Tijesto:
- 2 jaja
- brašno (30 dag glatkog + 20 dag oštrog)
- mlaka voda
- mlijeko
- ½ praška za pecivo
- ½ vrećice parmezana - prema želji
- sol
Zagrijte pećnicu na 220 C. Zamijesite tijesto kao za palačinke, samo gušće i neka odstoji 10-tak minuta. U međuvremenu posolite i začinite komade pileta pa ih na tavi na laganoj vatri na malo ulja prepecite s jedne i druge strane. Kalup namažite uljem i malo zagrijte u pećnici. Izlijte tijesto u kalup i poslažite po njemu komade piletine. Tijesto neka bude jedan prst debelo, do visine polovice mesa. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 20 -30 minuta. Kada je kvrguša pečena (mora imati zlatno žutu koricu), zalijte je kiselim ili slatkim vrhnjem i zapecite još 5-10 minuta u pećnici ili servirajte vrhnje sa strane. Narežite tako da u svakoj porciji ima komad piletine.
*Kvrguša ne smije biti niti predebela niti pretanka i ne smije biti prenatrpana mesom.
*U kvrgušu, uz piletinu prema želji možete dodati i razno povrće (paprike, luk, šampinjone... i nekoliko komada feta sira).