Dedu Matu iz Vinkovaca pamtim po „pričama“ koje je tako savršeno izmišljao i uvijek pričao nama dječici..., ali i po fiš paprikašu koji je znao raditi u velikom kotliću iznad logorske vatre na zajedničkim piknicima vikendom... Naravno, bio je i strastveni ribič.. Sjećam se da sam kao mala išla s njim na pecanje i mjerila ribe... Tata je naslijedio dedin recept, ali kako više dede nema, niko ne peca, pa se ni fiš ne pravi više često...
Fiš paprikaš je specijalitet slavonske i baranjske kuhinje, a priprema se od najmanje dvije vrste riječnih riba. Obično se služi uz domaće, široke rezance.
Za 5 – 6 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-25 minuta
- 1 kg šarana i soma (veći komadi) - a može i štuke, amura, klena ili dr. slatkovodne ribe
- 3 - 4 luka
- 2 žlice slatke mljevene paprike
- 1 žlice ljute mljevene paprike
- 2 žlice pirea od paradajza
- 2 -3 lista lovora
- 2 češnja češnjaka
- 3 krumpira (narezan na kockice) – može i bez krumpira
- 1 ljuti crveni feferon- po želji
- 2-3 dl bijelog vina (može i crveno)
- ulje
- peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
- sol
- papar
Očistite ribu i narežite je na komade. Nasjeckajte luk i podinstajte ga u velikom loncu ili kotliću na malo ulja. Dodajte malo crvene slatke i ljute paprike, pire paradajza, lovor i češnjak te dinstajte još malo podlijevajući vodom. Zatim dodajte narezane komade ribe, narezan krumpir na kockice, posolite, popaprite, prema želji ako volite ljuće, dodajte crveni feferon te vode da prekrije sve namirnice. Na pola kuhanja dodajte bijelo vino. Kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Nemojte miješati paprikaš da se riba ne raspadne, samo protresite lonac. Na kraju posipajte nasjeckanim peršinom.
*Ako u paprikaš stavite krumpir, servirajte ga samog kao glavno jelo, ako ne stavite krumpir, servirajte ga uz široke rezance ili neku drugu tjesteninu.