Krpice sa zeljem, mišeki sa zeljem

| Wine and dine |

Krpice sa zeljem
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Krpice sa zeljem - mišeki sa zeljem

Zagrebačko/zagorsko jelo koje je često radila moja baka Anđela, kasnije mama, a nedavno me opet strina Naca podsjetila na njega napravivši prefine mišeke (njoke, valjuške, šiškrline, piškore, luleke, šufnudle, žbiriće ili čikovčiće - kako ih tko zove) sa zeljem. Mišeki ili krpice (flekice) ili bilo koja druga tjestenina izvrsno paše sa svježim zeljem, a ja se "davim" u njoj... Obožavam, nadam se i vi!

Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 40 dag krpica ili neke druge tjestenine
  • 1 mala glavica svježeg zelja (narezana na kockice ili trakice)
  • 1 luk – sitno nasjeckan (može i ne mora)
  • 10 dag špeka (sitno narezan) - može i ne mora
  • šećer
  • malo jušnog temeljca ili vode
  • žličica octa
  • kiml - prema želji
  • peršin (sitno nasjeckan)  - za posipavanje (prema želji)
  • ulje
  • sol
  • papar
  • kiselo vrhnje - za serviranje uz krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem

Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente, ocijedite, operite pod mlazom hladne vode i pustite da se osuše. Zelje sitno narežite na kockice ili trakice (odstranite vanjske listove i središnji nejestivi dio – srčiku), posolite i pustite da se ocijedi. Na malo ulja podinstajte luk, prema želji dodajte špek, jednu dvije žlice vode ili jušnog temeljca. Dodajte zelje, žličicu octa, malo kimla, posolite, popaprite, a kada zelje omekša, dodajte žlicu šećera, a nakon minutu, dvije i skuhanu tjesteninu te promiješajte. Dinstajte zajedno još minutu. Prema želji pospite s nasjeckanim peršinom, a prema želji poslužite s kiselim vrhnjem.

Mišeki (njoki) sa zeljem
Mišeki (njoki) sa zeljem

Ako želite napraviti domaće mišeke, skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga, ispasirajte, dodajte prosijano brašno, jaje i malo posolite. Izmješajte i sjedinite u tijesto pa rukama oblikujte mišeke. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi nekoliko minuta (čim isplivaju na površinu, vadite ih šupljikavom žlicom).