Recept: Knedle sa šljivama
Šljive možete zamijeniti marelicom, pekmezom ili smjesom od svježeg kravljeg sira (ricotte) tako da pomiješate sir, jaje, šećer i vanilin šećer. Moji klinci obožavaju knedle, bez obzira na punjenje, a ja najviše volim mak i umak od vanilije...
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
Tijesto:
- 4 - 5 krumpira
- 7 dag maslaca
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 35 dag brašna (pola oštrog, pola glatkog)
Fila:
- šljive ili marelice
- šećer (može i smeđi)
- 2 vanilin šećera
- cimet
- prema želji 1 čep ruma
krušne mrvice ili mljeveni keksi
maslac
Skuhajte krumpir u ljusci i ogulite ga. Dodajte maslac i napravite pire, ohladite ga i dodajte jaja. Promiješajte, posolite i dodajte prosijano brašno te izradite glatko tijesto.
Pomiješajte nekoliko žlica šećera, 2 vanilin šećera i cimet, a prema želji i dodajte i čep ruma. Šljive ili marelice razrežite, izvadite koštice i umjesto koštica, šljivu nadjenite žličicom pomiješanih šećera i cimeta i zatvorite ih. U ruku uzimajte komad tijesta, oblikujte kuglicu pa je spljoštite na dlanu ruke, napunjenu šljivu stavite u sredinu tijesta, omotajte tijesto oko šljive, dobro pritisnite rubove i oblikujte lopticu. Polažite ih na podlogu posutu brašnom i prekrite krpom.
Zakuhajte vodu za knedle, posolite je, dodajte šaku šećera, malo maslaca, smanjite vatru i oprezno stavljajte knedle u vodu. Kuhajte ih svega nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu i još minutu, dvije najviše.
U međuvremenu na tavi na malo maslaca prepržite krušne mrvice ili mljevene kekse da dobiju lijepu žutu boju. Gotove knedle vadite šupljikavom žlicom i oprezno stavljajte na tavu koju protresajte kako bi knedle se sa svih strana uvaljali u mrvice. Servirajte tople te prema želji posipajte sa šećerom i cimetom ili šećerom u prahu i mljevenim makom.