Knedle sa šljivama

| Wine and dine |

Knedle sa šljivama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Knedle sa šljivama

Šljive možete zamijeniti marelicom, pekmezom ili smjesom od svježeg kravljeg sira (ricotte) tako da pomiješate sir, jaje, šećer i vanilin šećer. Moji klinci obožavaju knedle, bez obzira na punjenje, a ja najviše volim mak i umak od vanilije...

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

Tijesto:

  • 4 - 5 krumpira
  • 7 dag maslaca
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 35 dag brašna (pola oštrog, pola glatkog)

Fila:

  • šljive ili marelice
  • šećer (može i smeđi) 
  • 2 vanilin šećera
  • cimet
  • prema želji 1 čep ruma

krušne mrvice ili mljeveni keksi

maslac

Skuhajte krumpir u ljusci i ogulite ga. Dodajte maslac i napravite pire, ohladite ga i dodajte jaja. Promiješajte, posolite i dodajte prosijano brašno te izradite glatko tijesto.

Pomiješajte nekoliko žlica šećera, 2 vanilin šećera i cimet, a prema želji i dodajte i čep ruma. Šljive ili marelice razrežite, izvadite koštice i umjesto koštica, šljivu nadjenite žličicom pomiješanih šećera i cimeta i zatvorite ih. U ruku uzimajte komad tijesta, oblikujte kuglicu pa je spljoštite na dlanu ruke, napunjenu šljivu stavite u sredinu tijesta, omotajte tijesto oko šljive, dobro pritisnite rubove i oblikujte lopticu. Polažite ih na podlogu posutu brašnom i prekrite krpom.

Zakuhajte vodu za knedle, posolite je, dodajte šaku šećera, malo maslaca, smanjite vatru i oprezno stavljajte knedle u vodu. Kuhajte ih svega nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu i još minutu, dvije najviše.

U međuvremenu na tavi na malo maslaca prepržite krušne mrvice ili mljevene kekse da dobiju lijepu žutu boju. Gotove knedle vadite šupljikavom žlicom i oprezno stavljajte na tavu koju protresajte kako bi knedle se sa svih strana uvaljali u mrvice. Servirajte tople te prema želji posipajte sa šećerom i cimetom ili šećerom u prahu i mljevenim makom.