Špinat na bilo koji način, na mlijeku, na salatu, zapečeni, s rikotom u okruglicama, u kanelonima, u lazanjama, u zeljanici... Savršenstvo bez mane. Osim što je zdrav, prepun B i C vitamina, folne kiseline, magnezija i kalcija, čuva vid, daje energiju kako kaže Popaj, a ne laže i kažu učinkovit u borbi protiv raka i drugih ozbiljnih bolesti, prefin je i preukusan. Sjećam se da ga kao mala i nisam nešto voljela, zato ga sada obožavam, a na svu sreću moji klinci su ga oduvijek obožavali.
Kremasti špinat na mlijeku
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 1 kg svježeg špinata
- 5 dag putra
- 2 žlice brašna
- 1/2 l mlijeka
- 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- ribani muškatni oraščić
- vrhnje za kuhanje ili slatko vrhnje, a može i kiselo (može i ne mora)
- sol
- bijeli papar
Dobro operite i očistite špinat (odstranite peteljke), malo ga blanširajte (prokuhajte u kipućoj vodi par minuta), procijedite i prelite hladnom vodom. Zatim ga usitnite (u blenderu ili nožem). Na tavici na putru kratko popržite brašno (ne smije posmeđiti), zalite hladnim mlijekom, promiješajte i dodajte usitnjeni češnjak. Kad prokuha dodajte nasjeckani špinat. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i prema želji dodajte još malo vrhnja ili mlijeka da bude kremastiji. Servirajte uz pire krumpir, jaje na oko ili pohani kruh
Ako nemate vremena za pranje, čišćenje i rezuckanje svježeg špinata, nema veze, upotrijebite smrznuti. Već je pripremljen (opran, očišćen, blaširan i narezuckan), posla manje...
Špinat s grožđicama i pinjolima
Ako želite biti kreativni i mijenjati okuse na koje ste obično navikli, špinat pripremite na drugi način: s grožđicama i pinjolima. Jednu šalicu grožđica natopite u toploj vodi. Očistite 1 kg špinata, blanširajte ga (kratkoprokuhajte u posoljenoj vodi), ocijedite i sitno nasjeckajte (može i u blenderu). U zagrijanoj tavi na mješanom ulju par minuta popržite 2 cijela češnja češnjaka da puste okus pa ih izvadite. Zatim dodajte grožđice i šalicu pinjola te nasjeckani špinat. Posolite, dodajte muškatni oraščić i promiješajte.
Sirovi mladi špinat (baby špinat) na salatu
Najfiniji i najbolji špinat na svijetu je mladi špinat na salatu - obožavam! Kad god na placu naletite na mladi, mladi špinat svakako ga kupite i jedite sirovog, samo na salatu. Prepun je C vitamina i željeza. Nutricionisti savjetuju jedite samo svježi špinat jer se kuhanjem gubi sva njihova hranjiva vrijednost. Očistite ga, operite, ocijedite i servirajte svjež, sirov s komadićima naranče ili šipka, uz komadiće kamamberta, fete ili rikote, dodajte malo sjemenka poput pinjola, oraha ili suncokretovih sjemenki, nekoliko chery rajčica (zbog boje), zalite maslinovim uljem i sokom jednog limuna i uživajte. I lagano grilani repovi kozica pašu savršeno na salatu. Probajte!