Kako napraviti dobru smjesu za sočne pljeskavice?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zagrebačka pljeskavica
Zagrebačka pljeskavica

Ne znam skoro nikoga tko ne voli pljeskavice, osim vegetarijanaca i vegana naravno, moji svi obožavaju! Napravim smjesu, oblikujem pljeskavice i onda klinke same peku i rade hamburgere. Prošli put čak mi je i suprug rekao: "Pa tako dobre i ukusne hamburgere ne možeš pojesti nigdje u gradu!" Wow, to je zaista kompliment, ali i poticaj da stavim svoju najjednostavniju smjesu u opticaj. Zaista jednostavnu jer u moju pljeskavicu ide tek par sastojaka...

Pljeskavica
Pljeskavica na roštilju

U mljeveno meso mogu se staviti zaista razni začini, ali za mene, najjednostavnija pljeskavica je i najbolja. Svježe i kvalitetno meso, luk, sol i papar. Ono bitno je da luk nasjeckate jako sitno, dobro promiješate smjesu da sjedinite sve okuse (nekoliko minuta) te pljeskavicu pečete na vreloj tavi. Meso nikad ne propikujte vilicom da ne izađu svi sokovi jer će izgubiti sočnost i ne okrećite često (koristite štipaljku za meso), kad vidite da je pečena po rubu, okrenite je. Što se tiče smjese, meso možete posoliti i popapriti dan ranije te pustiti da odstoji poklopljeno u hladnjaku kako bi se proželi svi okusi i razvila aroma, ali tek drugi dan, netom prije pečenja dodajte smjesi sitno nasjeckani luk jer ako luk stoji neko vrijeme u mesu, pusti gorčinu.

Zagrebačka pljeskavica
Pljeskavica od purećeg mesa

Pljeskavice

Za 4-5 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta

  •     1 kg mljevene junetine, teletine (lopatica, vratina) – može i miješano 70% junetina, 30% svinjetina ili pureće mljeveno meso
  •     2 male glavice luka (jako sitno nasjeckane), ljutika je idealna
  •     1-2 žlice mineralne vode (ili obične)
  •     sol
  •     papar
  •     1 žlica ulja – za pečenje i za oblikovanje pljeskavica

Pomiješajte mljeveno meso i luk, najbolje rukom, posolite, popaprite i kada se smjesa počne odvajati od prstiju oblikujte pljeskavice, možete ruke nauljiti s malo ulja da ih lakše oblikujete, prvo u loptice, a zatim ih spljoštite (rukom ili prekrite folijom pa razvaljajte u kružni oblik valjkom). Pazite da nisu pretanke jer onda neće biti sočne. Pecite ih na zagrijanoj grill tavi (ili običnoj) s malo ulja ili na roštilju, svaku stranu oko tri minute, dok ne poprimi tamnu boju.

U pljeskavicu prema želji još možete dodati cayanski papar, chili, slatku i ljutu crvenu papriku, 1 češanj češnjaka te razne začine poput mediteranskih ili provansanskih trava. Također možete se poigrati i dodati sitno nasjeckan špek ili suho meso te polutvrdi sir narezan na kockice, a prema želji pljeskavice možete i puniti kajmakom, sirom ili fetom.

Gurmanska pljeskavica
Gurmanska pljeskavica

Pljeskavice servirajte uz zapečeni grah, luk, ajvar i pečene paprike.

Pljeskavica
Pljeskavice na roštilju