Istarski recept: Jota ili grah sa zeljem i krumpirom
Jota - grah sa zeljem ili repom i krumpirom je još jedno sjajno jelo koje zimi krepi i grije dušu i srce. Zasitno, ukusno, pravo tradicionalno zimsko jelo. U sjevernijim dijelovima lijepe naše više se jede samo grah s repom ili grah s kiselim zeljem, ali ova istarska izvedenica s krumpirom je savršena, jer krumpir koji se zdrobi (pire) daje grahu svu onu gustinu i nije potrebno stavljati zapršku. Dobar tek!
Za 4 – 6 osobe
Vrijeme pripreme: oko 2 sata
- 30 dag graha
- 50 dag suhih rebara
- 50 dag krumpira
- 40 dag kiselog zelja
- 10 dag špeka - za pešt
- 1 - 2 režnja češnjaka - za pešt
- 1 – 2 lista lovora
- slatka mljevena crvena paprika
- sol
- papar
Grah namočite u vodi dan/večer prije kuhanja. Isperite ga i stavite kuhati u puno nove hladne vode. Kad voda provrije, prvu vodu bacite i ulijte u grah novu vodu te poklopljeno kuhajte. U drugi lonac stavite kuhati suho meso (rebra), a kad je napola kuhano, dodajte mu napola skuhan grah, posolite, popaprite, dodajte žličicu crvene paprike i oguljeni krumpir te kuhajte zajedno na umjerenoj vatri. Pripremite pešt: sitno nasjeckajte špek i češnjak pa u novi lonac stavite kuhati kiselo zelje zajedno s pripremljenim peštom i lovorom. Izvadite kuhani krumpir i izgnječite ga ili izrežite na kockice pa vratite u grah, dodajte skuhano zelje, prema ukusu posolite i popaprite te sve zajedno pomiješajte.