Jeste li probali "Varaždinske klipiće"?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Varaždinski klipići
Varaždinski klipići

Ovaj recept Varaždinskih klipića je recept moje tete Ive Čučuk. Kad ih je prvi puta napravila, svi smo se oduševili. Od tada ih redovsno radim jer ih svi moji ukućani, a i gosti - obožavaju! Iako su i drugi dan mekani i svježi, taj drugi dan ne dočekaju. Pojedu se brzinom munje... Ova količina od 1 kg brašna je dostatna za 80 klipića, što je idealno za veće društvo od oko 10 osoba.

Varaždinski klipići
Varaždinski klipići

Varaždinski klipići

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 i ½ dl ulja
  • ½ l mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice šećera
  • ½ svježeg kvasca i 1 suhi kvasac (ili 2 suha kvasca)
  • 1 jaje – za premazati klipiće
  • sir, komadić šunke – za punjenje
  •  ribani sir, sezam, mak, kiml, krupna sol  - za posip

Zamijesite glatko tijesto od navedenih namirnica. Tijesto stavite u zdjelu i prekrijte krpom te pustite da se diže oko 40-ak minuta. Podijelite tijesto u 10 loptica, složite ih na radnu plohu, prekrijte krpom i pustite da se opet dižu oko pola sata. Zatim razvaljajte jednu po jednu lopticu u krug, a svaki krug na osmerokut (tako da dobijete 8 trokuta. Svaki trokut napunite prema želji s malo sira ili šunke i zavite u klipić motajući od šireg djela prema uskom. Vrh svakog klipića premažite jajetom pomoću kuhinjskog kista. Pospite prema želji makom, sezamom, krupnom solju, kimlom ili ribanim sirom. Klipiće rasporedite po masnom papiru za pečenje u četvrtastom kalupu od pećnice i zagrijte pećnicu na 200C. Nek se još dižu nekoliko minuta, pa ih pecite u zagrijanoj pećnici nekoliko minuta (cca 12-15 min), dok ne porumene. Najbolje da imate nekoliko plehova, da kad jedan izvadite, stavite drugi, pa treći..., jer će tako brže ići nego kad pečete samo na jednom. Kad se malo ohlade, složite ih u zdjelu ili na pladanj. Možete ih jesti odmah, ali i sutradan su izvrsni!