Jelenji medaljoni u slatkom umaku

| Wine and dine |

Jelenji medaljoni u umaku od crnog vina
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Jelenji medaljoni u slatkom umaku od crnog vina i džema od naranče

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

Jelenji medaljoni u umaku od crnog vina
Jelenji medaljoni u umaku od crnog vina
  • 80 dag jelenjeg karea
  • 2 dl crnog vina
  • 10 dag džema od naranče (ili neki drugi)
  • 0,3 dl konjaka ili viskija
  • 0,3 dl acetta balsamica
  • 2 žlice meda
  • cimet
  • muškatni oraščić
  • maslinovo ulje (i za pac i za prženje)
  • maslac ili suncokretovo ulje (za prženje)
  • sol
  • papar

Jelenji kare narežite na šnite, posolite, popaprite, prelite maslinovim uljem i ostavite da odstoji u pacu u zatvorenoj zdjeli nekoliko sati, najbolje preko noći.

Na tavi zagrijte miješano ulje i kratko (nekoliko minuta) na laganoj vatri popržite jednu pa drugu stranu medaljona. Flambirajte medaljone s konjakom (zalijte ih i upalite upaljačem), a kad se vatra ugasi, s hvataljkom izvadite medaljone iz tave i stavite ih na tanjur sa strane. U istu tavu ulijte crno vino, acetto balsamico, dodajte med, cimet, muškatni oraščić, posolite i popaprite pa dodajte džem od naranče. Vratite medaljone u umak i zajedno ih dinstajte na laganoj vatri petnaestak minuta. Poslužite odmah uz njoke ili knedle od kruha te džem od brusnica ili naranče.