Varivo od mladog graška
U travnju počinje sezona mladog graška koji nam daje energiju i puno vitamina, a traje do kraja lipnja. Kad kupujete svježi grašak u mahuni, pazite na izgled, gledajte da je ona sjajna i čvrsta, svjetlo zelene boje, da nije smežurana, žuta i puna mrlja. U hladnjaku neočišćeni, ali i očišćeni grašak može stajati u zatvorenoj plastičnoj vrećici s malo zraka dan, najduže dva, a najbolje ga je upotrijebiti odmah ili bar unutar ta dva dana kada je još svjež i pun nutritivnih vrijednosti. Obavezno ga držite u hladnjaku, jer bez hladnjaka šećer iz graška prelazi u škrob. Ovo varivo također možete napraviti i od zamrznutog graška i od onog u konzervi, ali je daleko najukusniji onaj svježi, netom očišćeni.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 1,5 kg graška u ljusci
- 2 dag luka
- ½ žličice šećera
- 3 dag brašna
- peršin (sitno nasjeckan) –za posipati
- 1 kocka za juhu - prema želji
- 5 dag putra
- sol
- papar
Očistite i operite grašak. Na zagrijan putar dodajte sitno nasjeckani luk i šećer. Kad šećer karamelizira, dodajte grašak i dinstajte uz postupno dodavanje vode. Kad grašak skoro omekša, pospite ga malo brašnom, posolite, popaprite, prema želji dodajte kocku za juhu i dolijte vode da pokrije grašak. Prokuhajte još desetak minuta. Pospite peršinom.