Torta od maka
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za tortu
Biskvit:
- 6 jaja
- 18 dag šećera
- 18 dag putra
- 28 dag mljevenog maka
- 2 rebra naribane čokolade
- 0,3 dl ruma
Glazura:
- 10 dag čokolade
- 1 žličica štaub šećera
- 3 žlice ulja
Pekmez od marelice - za premaz
Zagrijte pećnicu na 180C. Napravite biskvit: Žumanjke električnim mikserom pjenasto umutite sa šećerom i putrom pa dodajte mak, rum i naribanu čokoladu. U drugoj zdjeli električnim mikserom bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa polagano žlicom dodajte smjesi žumanjaka. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.
U međuvremenu napravite glazuru: na pari otopite čokoladu, dodajte štaub šećer i ulje.
Ohlađenu tortu prvo premažite pekmezom od marelica pa prelijte čokoladnom glazurom.