Jednostavna torta od maka

| Wine and dine |

Torta od maka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Torta od maka

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za tortu

Torta od maka
Torta od maka

 

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 18 dag šećera
  • 18 dag putra
  • 28 dag mljevenog maka
  • 2 rebra naribane čokolade
  • 0,3 dl ruma 

Glazura:

  •  10 dag čokolade
  •  1 žličica štaub šećera
  •  3 žlice ulja

Pekmez od marelice - za premaz

Torta od maka
Torta od maka

Zagrijte pećnicu na 180C. Napravite biskvit: Žumanjke električnim mikserom pjenasto umutite sa šećerom i putrom pa dodajte mak, rum i naribanu čokoladu. U drugoj zdjeli električnim mikserom bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa polagano žlicom dodajte smjesi žumanjaka. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.

U međuvremenu napravite glazuru: na pari otopite čokoladu, dodajte štaub šećer i ulje.

Ohlađenu tortu prvo premažite pekmezom od marelica pa prelijte čokoladnom glazurom.