TJESTENINA NA CRVENO (S PARADAJZOM), Italija
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- ½ kg tjestenine (bilo koja vrsta)
- ½ kg paradajza (pelata)
- ½ luka
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- ½ šalice vode
- 4 svježa listića bosiljka (natrgana)
- 2 žlice maslinovog ulja
- krupna morska sol
- svježe mljeveni crni papar
U velikoj zdjeli rukom zdrobite paradajz. Na tavici zagrijte maslinovo ulje i podinstajte sitno narezan luk. Zatim dodajte češnjak i dinstajtejoš minutu pa dodajte zgnječeni paradajz sa svojim sokom. Dodajte vodu, posolite, popaprite i dinstajte na laganoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. U umak na samom kraju dodajte natrgane svježe listiće bosiljka. Pomiješajte umak s tjesteninom. Prema želji pospite parmezanom ili nekim sirom po želji i ukrasite bosiljkom.