Ovaj recept vrlo ukusne pite (quiche lorraina) od svježeg kravljeg sira i rukole je receptić koji je moja mama gledajući jutarnju emisiju ”Dobro jutro Hrvatska” bila prepisala s televizije. Iako je to bilo davno, čini mi se prije nekih 10-ak godina..., od tada je pita sa sirom i rukolom moje omiljeno "malo jelo" koje često pravim...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 50 minuta
Temperatura pećnice: 175 C
- 25 dag lisnatog tijesta
- 25 dag svježeg kravljeg sira
- 10 dg rukole
- 2 jaja
- slatko vrhnje
- muškatni oraščić
- 1 češanj češnjaka
- 10 dag naribanog sira
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 175C. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu tri milimetra, oblikujte po okruglom kalupu za pečenje, dno izbodite vilicom i stavite na njega nekoliko graha ili kao ja, metalne kalupiće da drži da se dno ne nadigne te na 10 minuta stavite u zagrijanu pećnicu. U međuvremenu u blenderu zajedno izmiksajte jaja, češnjak, trećinu svježeg kravljeg sira, vrhnje, dvije trećine rukole, naribani muškatni oraščić te posolite i popaprite. U zdjelu s preostalim kravljim sirom dodajte izmiksanu smjesu, dodajte polovicu punomasnog sira i izmiješajte. Smjesu rasporedite po pečenom tijestu, posipajte preostalim naribanim sirom i pecite u pećnici na 175C pola sata. Ukrasite sa svježom rukolom i servirajte još toplu pitu kao predjelo ili "malo jelo" za večeru.