
Ovu prefinu, kremastu, aromatičnu i prije svega zdravu juhicu vole i odrasli i djeca. Djeci je fora jer je narančasta, a odrasli jer je krepka, mirišljava i ukusna. Može se jesti ljeti i zimi, topla i hladna...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 - 40 minuta
- 1 kg mrkve
- 1/2 žličica currya - prema želji
- 1 žličica kurkuma - prema želji
- naribani komadić svježeg đumbira - prema želji
- muškatni oraščić - prema želji
- maslinovo ulje
- putar
- sol
- bijeli papar
- kiselo vrhnje - prema želji na kraju
Ogulite, operite i nasjeckajte mrkve, naribajte korijen đumbira te ih zajedno skuhajte u hladnoj slanoj vodi. Vodu odlijte, ostavite samo par žlica vode i s kuhanom mrkvom i đumbirom štapnim mikserom propasirajte. Vratite na vatru, dodajte malo maslinovog ulja i putra, currya, kurkume, muškatnog oraščića, posolite i popaprite. Prema želji u gotovu juhu (najbolje u tanjur) dodajte žlicu vrhnja i promiješajte. Juhu servirajte uz prepečeni kruh.
Također možete posebno u zdjelici pomiješati malo kiselog vrhnja s 1 ili 2 žumanjka te na kraju dodati u juhu.