Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: oko 45 minuta
- ½ kg škampa
- ½ kg raznog povrća i gljiva (paprika, luka, bukovača, tikvica, komorača i sl.)
- 25 dag oštrog brašna
- 25 dag glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- 2 bjelanjka
- 7 dl jako hladne vode
- ulje za prženje
- soja sos
- sol
Škampe stavite na kratko u zamrzivač. Izvadite ih, odvojite repove, očistite od oklopa i zvadite crne trake (crijeva). Povrće i gljive operite, osušite i narežite na štapiće (paprikama skinite kožicu). Brašno stavite u dublju posudu, izmiješajte s praškom za pecivo, dodajte sodu bikarbonu, sol, bjelanjke i vrlo hladnu vodu, pa izmiksajte tako da dobijete rijetko tijesto. Tijesto stavite na kratko u hladnjak. U dubokoj tavici ugrijte ulje. Povrće posolite i izmiješajte. Rukom uzimajte povrće i škampe, umačite ih u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Vadite ih rupičastom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah na toplim tanjurima i poprskajte soja sosom.