Moram priznati, u mojoj kući Janjeću kalju volim najviše ja, drugi puno manje, jer ne vole baš previše zelje, ja je obožavam... I moja mama je obožavala janjeću kalju... Ovo je njezin recept:
JANJEĆA KALJA
Za 6-8 osoba
Vrijeme priprema: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
- 1 kg janjetine s kostima, teletina ili kombinacija janjetine i teletine (narezana na komade)
- 1 glavica zelja
- 4 krumpira
- 1 luk
- 1 paradajz
- 1 list lovora
- sol
- 10-ak zrna papra
Meso narežite na komadiće veličine nekoliko centimetra. Na komade približno iste veličine narežite zelje, krumpir i luk. U posudu prvo stavite malo luka, zelja i krumpira, zatim poredajte red mesa, pa opet luka, zelja i krumpir pa red mesa. Na kraju dodajte papar u zrnu, lovorov list, posolite i dodajte vode tako da prekrije sve sastojke. Kad zavrije po potrebi skinute pjenu s površine, zatim smanjite plamen i ostavite da se polako kuha otprilike sat, sat i pol. Servirajte sve zajedno, povrće i meso u duboke tanjure uz dodatak juhe u kojoj se kalja kuhala. Po želji možete još dodati krupno mljevenog papra i nekoliko kapi maslinovog ulja.