Hummus s pečenom crvenom paprikom - namaz od slanutka i pečene crvene paprike
Za 4 – 6 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta
- 20 dag kuhanog slanutka (može i iz konzerve)
- 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao (ili malo vode iz konzerve)
- 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
- 2 pečene crvene paprike
- 1 - 2 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice limunovog soka
- ½ žličice kajenskog papra
- kiml – po želji
- 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
- maslinovo ulje
- sol
Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Dvije crvene paprike klasično specite u pećnici, ohladite, ogulite kožicu i očistite od srčike. Ako nemate gotovu pastu od sezama - tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, očišćene pečene paprike, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.
U hladnjaku hummus može stajati nekoliko dana. Poslužite ga uz razne vrste kruha, uz tortilje lii prepečeni toast.