![Hobotnica na brudet, Dalmacija](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/09/b1c07493/susena-hobotnica-na-brujet-dsc-0277.jpg)
Tko je ljubitelj hobotnice, vjerojatno je voli i kuhanu i pečenu. Osim tradicionalne hobotnice na salatu i na mornarski, možemo je prirediti na još mnogo raznih načina... Danas vam donosimo tri načina:
SUŠENA HOBOTNICA NA BRODET, Dalmacija
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 40 minuta
- 40 dag sušene hobotnice
- 10 dag luka (narezan na kolutiće)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- 60 dag krumpira (oguljen, narezan na šnite)
- 1 žlica pirea paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Sušenu hobotnicu močite jedan dan u vodi. Ocijedite je i narežite na kolutiće. Podinstajte luk i dodajte češnjak. Zatim slažite red očišćenih krumpira, narezanih na šnite, pa red narezane hobotnice, dok ne upotrijebiti sve namirnice, a na vrh složite krumpir. Uspite toliko vode da pokrije jelo i umiješajte pire paradajza, posolite i popaprite. Naglo prokuhajte. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte polu-poklopljeno oko sat i pol. Za vrijeme kuhanja povremeno protresite posudu.
![Galician hobotnica, Španjolska](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/09/af1ea543/galician-octopus.jpg)
HOBOTNICA NA GALICIJANSKI NAČIN, Španjolska
Hobotnica na Galicianski način ili „Pulpo Galleo“ je španjolsko tradicionalno jelo, a servira se uglavnom kao tapas (predjelo).
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 60 minuta
Vrijeme hlađenja: 60 minuta
Za 8 malih obroka kao predjelo
- 1,5 kg hobotnice
- 4 krumpira
- sol
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- slatka crvena paprika
Hobotnicu prvo zamrznite da je omekšate. Zatim je stavite u veliki lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 1 sat. Izvadite kuhanu hobotnicu iz vode i ostavite da se ohladi u hladnjaku oko 1 sat. U međuvremenu skuhajte krumpir u loncu punom posoljene vode. Provjerite vilicom kad je gotov. Isperite ga pod hladnom vodom, ostavite da se ohladi pa ga ogulite i narežite na šnite. Izvadite hobotnicu iz hladnjaka i narežite je na komadiće. Na tanjure rasporedite red krumpira i red komadića hobotnice. Zalijte maslinovim uljem i pospite slatkom crvenom paprikom.
![Hobotnica pod pekom ili u pećnici](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/09/5d91104f/hobotnica-s-krumpirima-u-pecnici-dsc-0591.jpg)
HOBOTNICA ISPOD PEKE (ili u pećnici) S MLADIM KRUMPIRIMA, Dalmacija
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 2 kg hobotnice
- 1 kg mladog krumpira
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani i protisnuti)
- 2 dl bijela vina
- peršin
- 1 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Duboko smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac bez kapi vode, poklopite i dinstajte na suho. Povremeno je okrećite. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu. Dinstajte dok tekućina ne iskuha i na dnu lonca ostane samo ljubičasti gusti šug. Mladi krumpir srednje veličine operite, a ako je veći narežite ga po pola ne čisteći koru. Posložite ga u kalup, malo posolite, dodajte po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu stavite hobotnicu, te sve skupa prelite maslinovim uljem. Stavite ispod peke. Pecite 40 minuta. U lonac u kome ste dinstali hobotnicu dolijte malo maslinovog ulja i na tome ljubičastom talogu podinstajte češnjak. Dolijte bijelo vino, papar i peršin. Kuhajte dvije minute, otkrijte peku, zalijte umak po hobotnici i krumpiru te pustite još par minuta da krumpir u sebe upije ukusni umak.