Najbolje polpete od tikvica jela sam ovo ljeto u konobi Dionis u uvali Vlaka na Paklenim otocima kod Pjerina i naravno, tražila recept. Onda malo dodala, malo oduzela i dobila slijedeći provjereno savršen recept:
Polpete od tikvica
- 3 velike tikvice
- 10 dag glatkog brašna (može i crnog)
- 1 prašak za pecivo (može i ne mora)
- 1 žlica krušnih mrvica (prezla) – može i ne mora
- 2 jaja
- 2 češnja češnjaka - protisnutog
- 4 dag ribanog parmezana
- Začinske trave – prema želji (može svježi začini, može suhi)
- Sol
- Papar
- Ulje – za prženje (prema želji suncokretovo, maslinovo, kokosovo, kikirikijevo)
Operite tikvice i naribajte ih krupno. Posolite ih i stavite u cijedilo pa pustite da odstoje 20-30 minuta. Nakon toga, dobro ih stisnite da izađe sva voda, posušite papirnatim ubrusom pa dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, parmezan, protisnuti češnjak, začinske trave, sol i papar.
Zagrijte ulje pa oblikujte polpete tako da žlicom grabite smjesu i stavljate ih u zagrijano ulje. Svaku polpetu oprezno preokrenite, svaku stranu pržite oko pola minute, minutu, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperatura ulja neka bude konstantna, ne preslaba, ne prejaka. Vadite polpete na papirnati ubrus kako bi uklonili višak ulja.
Polpete možete poslužiti i vruće i hladne.
Napomena: možete dodati i 1 naribanu mrkvu, malo naribanog sira gaude, elementalera, nekog tvrdog sira..., mozzarelle, žlicu mlijeka, vrhnja, jogurta, umjesto češnjaka staviti luk ili mladi luk i naravno začine prema želji - kurkumu, đumbir...