Gravče na tavče

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gravče na tavče
Gravče na tavče

Ovaj makedonski recept - gravče na tavče radim vrlo često. To je obožavano jelo svih mojih ukućana, Sare najviše... Toliko ga voli, da mi se čini da bi ga mogla svaki dan jesti... Izvrstan prilog, a kako svi vole ljutkasto, paše im...

Za 4 - 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20-tak minuta

Temperatura pećnice: 250C

  • 1 poriluk ili 1 luk (narezan na kolutiće)
  • 75 dag graha iz konzerve
  • 1 češanj češnjaka (sitno narezan)
  • 1 žlica brašna /škrobnog brašna
  • slatka crvena paprika
  • 1 žlica paradajz koncentrata
  • 2 lista lovora
  • origano
  • mljeveni đumbir
  • ružmarin (sitno nasjeckan)
  • menta (sitno nasjeckana)
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 250C. Poriluk operite, narežite i zajedno sa češnjakom podinstajte na ulju u woku te pospite žlicom brašna. Ulijte vodu iz konzerve graha i dodajte malo crvene paprike, koncentrat paradajza, sol, papar i lovor. Promiješajte smjesu i dodajte grah. Ako je pregusta, dodajte vode. Začinite origanom, đumbirom i ružmarinom. U zemljanu ili vatrostalnu zdjelu s malo ulja uspite smjesu. Po vrhu zalijte s malo ulja, pospite prstohvatom crvene paprike i mentom. Zapecite u zagrijanoj pećnici dok grah ne dobije lijepu koricu, otprilike 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice i servirajte toplo.

Gravče na tavče
Gravče na tavče