Ovo idealno zimsko jelo za ovako hladne zimske dane okrepljuje, hrani i dušu i tijelo. Grah sa kiselim zeljem ili repom svejedno, još uz suho meso i kobasice - idealno!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 dan močenje graha
Vrijeme kuhanja: 2 – 2 sata i 30 minuta
- 30 dag graha
- 40 dag kiselog zelja (repe)
- 50 dag suhih svinjskih rebara i kobasica (prema želji)
- 1- 2 mrkve (prema želji)
- 1 – 2 lista lovora
- 10 dag pancete
- 1 žličica slatke crvene paprike
- prstohvat ljute crvene paprike (prema želji)
- 1 žličica pirea paradajza
- 2 dag češnjaka
- peršin
- sol
- papar
Narezano na trakice i oprano kiselo zelje, oprana svinjska rebra i kobasice te grah skuhajte (ako je stari grah, namočite ga dan prije), u vodi svako posebno. Kada grah (prvu vodu kada grah proključa, obavezno bacite i nalijte novu hladnu vodu) i zelje (dodajte mu lovor i nekoliko zrna crnog papra i prema potrebi malo soli) napola omekšaju, ocijedite ih i dodajte svinjskim rebrima te kuhajte sve zajedno. Dodajte lovor, mrkvu, pripremljeni pešt od pancete, češnjaka i peršina (sve sitno isjeckajte), crvenu papriku, žličicu pirea od paradajza, posolite i popaprite te kuhajte na srednjoj vatri 1,5 - 2 sata. Prema želji zaljutite malo s ljutom crvenom paprikom. Izvadite svinjska rebra i kobasice te ih servirajte posebno.
Također možete skuhati grah zajedno sa suhim mesom i kobasicama, ali meso stavite tek u drugu vodu. Prvu vodu kad grah proključa, bacite i nalijete novu.